L’Estany de Sils

 

 

  • Web de l'Estany de Sils

    Podeu visitar el nou web clicant sobre aquest enllaç.

  • Visita l'Estany

    Per poder visitar l’Estany heu d’emplenar el següent formulari i restar a l’espera de resposta.

  • Coneix l'Estany

    L’Estany de Sils és un espai natural protegit d’acord amb la legislació de la Generalitat de Catalunya i que ha estat proposat per a ser inclòs a la xarxa europea Natura 2000. L’Estany de Sils és el que resta d’una llacuna que fou dessecada en el passat per tal d’obtenir noves terres de conreu i lluitar contra la malària.

    Tanmateix, gràcies a les condicions d’especial humitat i les inundacions anuals, encara es conserven espècies de flora i fauna característiques de les zones humides.

    En els darrers segles les àrees d’inundació natural a Catalunya han sofert una important recessió i actualment són escasses a Catalunya.

    D’altra banda, en un context predominantment mediterrani, la conservació d’espais naturals com l’Estany de Sils resulta del màxim interès.

    El projecte LIFE – Natura “Restauració i gestió de l’estany de Sils” és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Sils i la Fundació Natura i cofinançat per la Unió Europea. Així mateix, es compta amb el suport del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, l’Agència Catalana de l’Aigua i la Diputació de Girona.

    Entre altres actuacions, el projecte comporta la regeneració d’una llacuna permanent, la gestió i la recuperació de prats de dall, d’ambients de vegetació aigualosa i de boscos de ribera i l’adequació d’itineraris i miradors per a l’observació de la natura.

    Història de l’Estany de Sils

    L’Estany de Sils va ser un important llac la grandària del qual variava en funció de les pluges anuals. La necessitat de noves terres de conreu i de pastura, així com la lluita contra la malària van propiciar diversos intents de dessecació a partir del segle XIII.

    La dessecació definitiva tingué lloc entre l’any 1845 i el 1850, amb la construcció d’una xarxa de canals de desguàs tributaria d’un rec principal que travessava l’estany: la séquia de Sils.

    Des d’aleshores l’estany en la seva total extensió només reapareix en èpoques de pluges intenses.

    Malgrat tot, fins a la dècada de 1970, gran part dels terrenys van continuar sotmesos a un règim de inundació temporal que resultava òptim per als prats de sega, destinats a la producció de farratge per al bestiar, i que era compatible amb la conservació de prou valors naturals.

    Posteriorment, aquest ús va cedir en favor de les plantacions d’arbres de ribera, avui majoritàries a l’espai.

    Itinerari:

    “Passeig per l’estany” Al llarg del “Passeig per l’estany” podreu observar moltes de les espècies i dels hàbitats propis de les zones humides, tot alternant-se amb les plantacions de pollancres i plàtans d’índies. Hi trobareu diverses comunitats vegetals en funció del grau d’humitat del sòl, com poblaments de plantes aquàtiques, canyissars, herbassars de grans càrexs, prats de dall i diversos bosquestons inundables on pot dominar el salze blanc, el gatell, o el freixe.

    En el cas dels prats de dall, la seva estructura depèn en gran manera de l’activitat humana: han de ser segats periòdicament per a conservar la seva riquesa florística. Hi podreu veure espècies d’ocells com el martinet blanc o el bernat pescaire. Si pareu atenció, arran de la séqui podreu sentir el cant del rossinyol bord, del balquer i, amb una mica de sort, del rascló.

  • Punt d'Informació de l'Estany

    Al Punt d’Informació de l’Estany de Sils trobareu tota la informació disponible per visitar i conèixer Sils i el seu Estany, així com una exposició permanent dels valors ecològics de l’estany i el projecte de restauració.

    Adreça: Plaça de l’Estació, 1 (dins l’estació ferroviària)

    Horari

    • Divendres, dissabtes, diumenges i festius de 9:00 h a 13:00 h (Festius locals any 2022 11 de juliol i 26 de setembre)

    Telèfon: 972 168 285

    E-mail: comunicacio@estanydesils.cat

  • Dona'ns la teva opinió! (enquesta sobre la conservació de l'Estany)

    Podeu clicar sobre l’enllaç per respondre (d’1 a 3 minuts)

  • La Séquia de Sils

    En construcció, disculpin les molèsties.

  • La Riera de Vallcanera

    En construcció, disculpeu les molèsties.

  • Vídeo promocional

    Cliqueu sobre l’enllaç per visionar el vídeo.

  • Audio promocional

    A través del següent enllaç podreu escoltar el fragment del programa de Catalunya Ràdio Un país per voltar emès el dia 21 de novembre de 2017, referent a l’Estany de Sils.