L’Estany de Sils

 • Web de l'Estany de Sils

  Podeu visitar el nou web clicant sobre aquest enlla莽.

 • Visita l'Estany

  Per poder visitar l’Estany heu d’emplenar el seg眉ent formulari聽 i restar a l’espera de resposta.

 • Coneix l'Estany

  L’Estany de Sils 茅s un espai natural protegit d’acord amb la legislaci贸 de la Generalitat de Catalunya i que ha estat proposat per a ser incl貌s a la xarxa europea Natura 2000. L’Estany de Sils 茅s el que resta d’una llacuna que fou dessecada en el passat per tal d’obtenir noves terres de conreu i lluitar contra la mal脿ria.

  Tanmateix, gr脿cies a les condicions d’especial humitat i les inundacions anuals, encara es conserven esp猫cies de flora i fauna caracter铆stiques de les zones humides.

  En els darrers segles les 脿rees d’inundaci贸 natural a Catalunya han sofert una important recessi贸 i actualment s贸n escasses a Catalunya.

  D’altra banda, en un context predominantment mediterrani, la conservaci贸 d’espais naturals com l’Estany de Sils resulta del m脿xim inter猫s.

  El projecte LIFE 鈥 Natura 鈥淩estauraci贸 i gesti贸 de l’estany de Sils鈥 茅s un projecte impulsat per l’Ajuntament de Sils i la Fundaci贸 Natura i cofinan莽at per la Uni贸 Europea. Aix铆 mateix es compta amb el recolzament del Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, l’Ag猫ncia Catalana de l’Aigua i la Diputaci贸 de Girona.

  Entre d’altres actuacions, el projecte comporta la regeneraci贸 d’una llacuna permanent, la gesti贸 i la recuperaci贸 de prats de dall, d’ambients de vegetaci贸 aigualosa i de boscos de ribera i l’adequaci贸 d’itineraris i miradors per a l’observaci贸 de la natura.

  Hist貌ria de l’Estany de Sils

  L’Estany de Sils va ser un important llac la grand脿ria del qual variava en funci贸 de les pluges anuals. La necessitat de noves terres de conreu i de pastura, aix铆 com la lluita contra la mal脿ria van propiciar diversos intents de dessecaci贸 a partir del segle XIII.

  La dessecaci贸 definitiva tingu茅 lloc entre l’any 1845 i el 1850, amb la construcci贸 d’una xarxa de canals de desgu脿s tributaria d’un rec principal que travessava l’estany: la s猫quia de Sils.

  Des d’aleshores l’estany en la seva total extensi贸 nom茅s reapareix en 猫poques de pluges intenses.

  Malgrat tot, fins la d猫cada de 1970, gran part dels terrenys van continuar sotmesos a un r猫gim de inundaci贸 temporal que resultava 貌ptim per als prats de sega, destinats a la producci贸 de farratge per al bestiar, i que era compatible amb la conservaci贸 de prou valors naturals.

  Posteriorment, aquest 煤s va cedir en favor de les plantacions d’arbres de ribera, avui majorit脿ries a l’espai.

  Itinerari:

  鈥淧asseig per l’estany鈥 Al llarg del 鈥淧asseig per l’estany鈥 podreu observar moltes de les esp猫cies i dels h脿bitats propis de les zones humides, tot alternant-se amb les plantacions de pollancres i pl脿tans d’铆ndies. Hi trobareu diverses comunitats vegetals en funci贸 del grau d’humitat del s貌l, com poblaments de plantes aqu脿tiques, canyissars, herbassars de grans c脿rexs, prats de dall i diversos bosquestons inundables on hi pot dominar el salze blanc, el gatell, o el freixe.

  En el cas dels prats de dall, la seva estructura dep猫n en gran mesura de la activitat humana: han de ser segats peri貌dicament per a conservar la seva riquesa flor铆stica. En ells, hi podreu veure esp猫cies d’ocells com el martinet blanc o el bernat pescaire. Si pareu atenci贸, arran de la s猫quia podreu sentir el cant del rossinyol bord, del balquer i, amb una mica de sort, del rascl贸.

  Pla de gesti贸 de l’Estany anys 2019-2022

  PLA DE GESTI脫 DE L’ESTANY DE SILS 2019-2022

 • Punt d'Informaci贸 de l'Estany

  Al Punt d鈥橧nformaci贸 de l鈥橢stany de Sils trobareu tota la informaci贸 disponible per visitar i con猫ixer Sils i el seu Estany, aix铆 com una exposici贸 permanent dels valors ecol貌gics de l鈥檈stany i el projecte de restauraci贸.

  Adre莽a: Pla莽a de l’Estaci贸, 1 (dins l’estaci贸 ferrovi脿ria)

  Horari: divendres, dissabtes, diumenges i festius de 9:00 h a 13:00 h (Festius locals any 2022 11 de juliol i 26 de setembre)

  Tel猫fon: 972 168 285

  E-mail: comunicacio@estanydesils.cat

 • La S茅quia de Sils

  En construcci贸, disculpin les mol猫sties.

 • La Riera de Vallcanera

  En contrucci贸, disculpeu les mol猫sties.

 • V铆deo promocional

  Cliqueu sobre l’enlla莽 per visionar el v铆deo.

 • Audio promocional

  A trav茅s del seg眉ent enlla莽 podreu escoltar el fragment del programa de Catalunya R脿dio Un pa铆s per voltar聽em猫s el dia 21 de novembre de 2017, referent a l’Estany de Sils.