Salut pública

 • Prevenció de la Triquinosi per consum de carn procedent d'animals de caça silvestre

  Segons informa la Secretaria de Salut Pública, durant la temporada de caça es notifiquen al Departament de Salut la detecció de casos positius de triquinosi en carn de porcs senglars, abatuts als terrenys cinegètics de les comarques de Girona.

  Atès que l’existència d’animals infestats suposa un risc de transmisió de la triquinosi dels animals a les persones, s’ha d’evitar el consum de carn no controlada sanitàriament.

  La carn de porc senglar distribuïda pels circuits comercials, inclosos els restaurants i el comerç minortista, s’ha d’haver obtingut necessàriament en establiments de manipulació de caça autoritzats i inscrits al Registre sanitari d’indústries i productes alimentaris de Catalunya (RSIPAC).

  Cal recordar que Catalunya no està autoritzada a la comercialització de carn de caça des dels caçadors directament a restauradors, minoristes ni altres establiments alimentaris.

  Pel que fa al consum domèstic privat (autoconsum) de la carn de senglar per part dels caçadors, és necessari que les carns de porc senglar destinades al consum domèstic privat (autoconsum) siguin sotmeses a un control de triquines.

  Pel que fa a la recollida de les mostres per al control de la triquina, és important tenir en compte que han de ser com a mínim de 10 grams cadascuna. A aquest efecte, es poden seguir les recomanacions indicades al web de l’Agència Catalana de Seguretat Alimnentària Consells per als caçadors. Agència Catalana de Seguretat Alimentària (gencat.cat)

  També és important que recordeu que:

  • La congelació de la carn no garanteix la inactivació de les larves de triquina en tots els casos, atès que hi ha espècies de triquina (Trichinella britovi) que hi són resistents. Per tant, la congelació no pot substituir l’anàlisi per detectar la presència del paràsit, tot i que és recomanable fer totes dues coses (analitzar i congelar).
  • Les carns per a consum domèstic, encara que el resultat analític hagi estat negatiu, no s’han d’utilitzar per a l’elaboració de preparacions o derivats a base de carn crua o poc cuita.
  • Tant els plats cuinats com els embotits o qualsevol altre altra preparació feta a base d’aquesta carn s’han de coure o escalfar, de manera que arribi al centre de la peça i a les possibles larves almenys als 77 °C.
  • Els processos de transformació, com ara la salaó, el fumatge o l’assecatge, no inactiven els quists de Trichinella i no són recomanables.
 • Autoconsum d'aus de corral

  El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural insta als particulars que mantenen aus de corral per autoconsum a comunicar aquesta activitat a l’oficina comarcal del DACC corresponent, amb motiu del virus d’IAAP en aus silvestres. Clicant sobre l’enllaç podreu consultar el comunicat.

 • Alertes sobre productes cosmètics

  La Direcció general d’ordenació i regulació sanitària de la Generalitat de Catalunya ens ha fet arribar els expedients de diversos productes cosmètics perjudicials per a la salut, els quals podeu consultar a continuació:


  + informació: Enllaç a la web de la Generalitat: Medicaments i farmàcia